Het Geheugen van Water?

Water & Wetenschap - MicroscoopIn 2007 werd door wetenschappelijk onderzoek definitief vastgesteld dat water een vorm van geheugen heeft. Uitgevoerd door Prof. Dr. Bernd & H. Kröplin van het Institut für Statik und Dynamik der Luft-und Raumfahrtkonstruktionen van de universiteit van Stüttgart bevestigt dit onderzoek de eerdere theorieën en conclusies van Masaru Emoto over het geheugen van water.

Masaru Emoto

De Japanse onderzoeker Masaru Emoto is vooral bekend door het onderzoek naar het geheugeneffect van water en de energetische eigenschappen ervan. Zijn werk wordt door sommige nog steeds als omstreden beschouwt, maar over in loop van de jaren zijn er steeds meer wetenschappers die hem zien voor de pionier die hij is.

Emoto laat door middel van speciale technieken foto’s maken van ijskristallen. Hij maakt gebruik van water dat uit verschillende bronnen komt en dat aan verschillende omstandigheden wordt blootgesteld, zoals geluiden of beelden, maar ook woorden, gebeden en en menselijke emoties. Het water wordt na blootstelling aan een informatiebron zeer snel ingevroren en dan gefotografeerd onder een microscoop bij -17°C.

Hij concludeert uit deze foto’s dat de externe effecten invloed hebben op de energetische structuur van water en zorgen voor het helende effect dat water kan hebben op de mens en zijn omgeving. Heeft water daadwerkelijk een geheugen? Kan water een ‘afdruk’ van energieën vasthouden waar het aan is blootgesteld?

Homeopathie

Deze theorie werd op 30 juni 1988 voor het eerst geopperd in het toonaangevende blad Nature door de Franse immunoloog Dr. Jacques Beneveniste om te verklaren hoe homeopathie werkt.

Hij werd in dat jaar wereldwijd bekend toen hij zei wetenschappelijk bewijs te hebben gevonden voor de werking van homeopathie. In het bijzonder stelde hij dat hij door middel van een homeopathische oplossing van antistoffen witte bloedcellen kon activeren via een mechanisme dat hij het geheugen van water noemde. Hoewel zijn oorspronkelijke artikel nooit is herroepen, doorstond de bewering van Beneveniste echter geen herhalingsonderzoeken.

Wat als Beneveniste gelijk had? Meer dan 70 procent van onze planeet is bedekt met water. Het menselijk lichaam bestaat voor tenminste 60 procent uit water; het brein voor 70 procent en de longen voor bijna 90 procent. Als we op moleculair niveau ons lichaam kijken bestaan we zelfs voor 99% uit watermoleculen!

Heeft water een geheugen?

Lange tijd werden de onderzoeken van Masaru Emoto door de reguliere wetenschap afgedaan als ‘Toeval’ en ‘Grenswetenschap’. Het grootste argument tegen de bevindingen van de Japanse onderzoeker was dat zijn foto’s niet herhaalbaar waren. Met andere woorden: omdat er geen twee precies dezelfde foto’s van dezelfde druppel water konden worden gemaakt was het niet bewezen dat externe invloeden invloed konden hebben op de moleculaire structuur van water.

Het onderzoek wat in 2007 op de universiteit van Stüttgart werd verricht had een wat minder starre kijk op bewijs en deed een onafhankelijk onderzoek naar het geheugen van water. Door vanuit eenzelfde bron studenten meerdere water druppels te geven werd er vastgesteld dat water wellicht niet precies dezelfde structuur krijgt wanneer er snel achter elkaar foto’s van gemaakt wordt, maar dat de druppels per student wel degelijk enorm vergelijkbaar waren. Ook andere invloeden naast de mens zelf werden getest zoals bloemen, met hetzelfde resultaat. Dit bewijs bij benadering stelt onomstotelijk vast dat water geheugen heeft. Zie hieronder een kort filmpje met een impressie van het onderzoek:

Door: Water Solutions

Facebooktwitterlinkedin
Comments are closed.

Algemene Voorwaarden

 

© 2020 Water Solutions B.V. Alle rechten voorbehouden.