Vitens luidt noodklok over drinkwater

Rain gaugesVitens heeft officieel laten weten dat het bedrijf zich op dit moment grote zorgen maakt over de veiligheid van onze drinkwaterbronnen. Vitens zegt dat dit vooral te maken heeft met talloze graaf- en booractiviteiten in de Nederlandse bodem.

Directievoorzitter Lieve Declercq maakte deze statement afgelopen vrijdag tegenover het dagblad Trouw. Zo stelt ze ook dat Vitens binnenkort twee drinkwaterbronnen gaat uitsluiten wegens verontreinigde bodem.

Er wordt uitgelegd dat industriële vervuiling, het gebruik van medicijnen en overbemesting de grond in Nederland al hevig heeft aangetast. De boringen die daar nu nog bij komen voor de winning van gas- en warmteopslag zorgen echter voor nóg meer verslechtering van de situatie.

Opmerkelijk hierbij is dat Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) zich geen zorgen maakt. Zij zegt dat het water goed beschermd wordt. Ze zegt wel dat uitgekeken moet worden dat het boren in de grond niet te veel gebeurd.

Netherlands mapNederlandse Standaard

Er is een Nederlandse standaard voor ons drinkwater die aangeeft of het water veilig is om te drinken. Vitens zegt dat het steeds meer moeite kost om die standaard te bereiken en dat meer dan de helft van de drinkwaterbronnen niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen voor basis kwaliteit!

Het filteren van schadelijke stoffen kan volgens Vitens nu nog effectief gedaan worden via kostbare membraamfiltering. Maar ze vraagt zich tegelijkertijd of toekomstige vervuiling niet zo verfijnd is dat waterzuiveringsbedrijven nog steeds schoon drinkwater kunnen produceren.

Toekomst of Nu?

Water for analysis

Het valt af te vragen of die verfijnde stoffen niet nú al in het water zitten! Een RIVM-onderzoek in 2013 gaf namelijk al aan dat het aantal chemische stoffen in het grondwater veel groter is dan reguliere monitorprogramma’s aangeven. Ook de kwaliteit van het oppervlaktewater voldoet niet. Dit heeft te maken met residuen van geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes, die in het oppervlaktewater terecht komen.

Als er al veel fijne stoffen in ons drinkwater zitten, en niet op al deze stoffen wordt getest door zowel overheid als drinkwaterbedrijven, hoe kan iemand dan de statement maken dat ons drinkwater veilig is? Onze minister maakt zich geen zorgen, maar is dat wel een verantwoorde houding? Al deze feiten bij elkaar genomen, is het een logische reactie dat steeds meer mensen aan het einde van de lijn zelf betrouwbare filtering toepassen om de veiligheid van gezond drinkwater thuis te kunnen garanderen.

Bronnen: RIVM | NU.nl

Facebooktwitterlinkedin

Algemene Voorwaarden

 

© 2020 Water Solutions B.V. Alle rechten voorbehouden.