Waarom veganisten de halve waterwereld hebben. 

Er is niets zo verwoestend voor onze natuurlijke waterbronnen als de vleesindustrie. Deze is één van de grootste oorzaken van gebrek aan biodiversiteit en de grootste oorzaak van ons “gebrek” aan zoet water. Ieder jaar consumeert de mensheid miljarden dieren; Kippen (19 miljard), koeien (1.5 miljard), schapen 1 miljarden varkens (1 miljard). Dit is meer dan het aantal mensen dat leeft op aarde (7,7 miljard) 1Er zijn gigantische hoeveelheden zoetwater voor nodig om in deze consumentenbehoefte te kunnen voldoen. En dat terwijl 2,miljard mensen wereldwijd géén toegang hebben tot veilig drinkwater thuis 2. Vijfentwintig procent van alle rivieren bereikt de zee niet meer, omdat we er zoveel water uit halen voor de vleesindustrie. Door overmatig gebruik van grondwater voor de industrie dreigen de grootste rivieren op aarde zelfs droog te staan 3. Het is tevens de grootste bron van vervuiling voor ons grond- en oppervlaktewater 4. Dit is catastrofaal voor het voortbestaan van het ecosysteem op onze planeet. 

De vleesindustrie pleegt onhoudbare roofbouw op onze zoetwaterbronnen

Meer dan twee derde van al onze zoetwaterconsumptie gaat op aan de diervoedingsproductie (prof. A. Hoekstra, Universiteit Twente). Het totale waterverbruik van de vleesindustrie wordt veroorzaakt door de voedselproductie voor de dieren, hun drinkvoorraad en het schoonmaken van de boerderijen en slachthuizen 5Voor 1 hamburger is 2400 liter water nodig 6Onze waterbronnen raken uitgeput! NASA laat zien dat onze zoetwaterbronnen deze enorme vraag vanuit de vleesindustrie niet aan kunnen 7Samen met het probleem dat nu twee derde van de rivieren niet meer vrij kunnen stromen door menselijke aanpassingen heeft dit een onhoudbare situatie gecreëerd waarbij we zonder dit te stoppen in 2050 geen planeet meer hebben die het leven op aarde nog langer kan ondersteunen 8. Het water op aarde moet hersteld worden en dat kan alleen door de huidige situatie ongedaan te maken. Door te stoppen met de overmatige vraag van zoet water vanuit de vleesindustrie, kan het water op aarde weer een kans krijgen om zich te herstellen. Op de huidige koers zonder aanpassingen in onze consumptiebehoefte als mens, zal tegen het jaar 2050 de helft van de wereldbevolking geen toegang meer hebben tot veilig drinkwater, aldus een rapport van de VN 9Dit rapport heeft geleid tot vele plannen en initiatieven die onze natuurlijke watervoorraad veilig moeten gaan stellen. Ons gedrag als consument is hier een onmisbaar onderdeel van.  

De effecten op de kwaliteit van zoetwater door de vleesindustrie.  

De vleesindustrie is de hoofdoorzaak van de vervuiling van ons kostbare grond- en oppervlaktewater 10De vervuiling zit vooral in de productie van dierlijk voedsel 11.  De veesector is niet alleen de grootste bedreiging voor een gezond voortbestaan van de aarde, maar tegelijkertijd ook de grootste oplossing met het meeste en meest directe effect die we maar kunnen bedenken.  

Waterpreservatie vraagt om meer veganisme.

Het hele imago van veganisme is nogal wollig. Maar als je ziet hoe het vervangen van vlees met plantaardige bronnen van voedsel en vleesvervangers impact uitoefent op het gezond voortbestaan van de planeet en de mensheid die deze bewoont, dan is de keuze simpel. Waterbesparing begint bij de grootse bron van waterconsumptie als consument via de producten die je koopt. Dat dit dezelfde producten zijn die de gezondheid van de mens en haar vitaliteit ondermijnen is dan direct mooi meegenomen! Water Solutions hoopt de komende jaren bij te kunnen dragen aan het bevorderen van voeding gebaseerd op plantaardige bronnen voor de mens, door het bewustzijn te verhogen over hoe de keuze voor planten in enorme mate helpt om het water op aarde te preserveren en daarmee ons ecosysteem als ook onze vitaliteit als modern mens te reddenVeganistisch consumeren bespaard per persoon 955.000 liter per jaar 12! Als je het water op aarde en ons ecosysteem wilt behouden, dan is dit een belangrijke stap om te zetten voor ons zelf, de natuur, de dieren en de generaties die nog komen gaan.   

Dit artikel is geïnspireerd door: Gamechangers en Peter en Melissa. 

Bronnen:
WEF
WHO
National Geographic
ICCR
Science Direct
LA Times
Washington Post
Science News
ICCR
PETA

Facebooktwitterlinkedin

Algemene Voorwaarden

 

© 2020 Water Solutions B.V. Alle rechten voorbehouden.